Rust roest. Zonder beweging, geen leven. Letterlijk en figuurlijk. Voor een mens is beweging van levensbelang. Je beweegt om je lijf soepel te houden, zo blijf je gezond. Maar ook je mind moet in beweging blijven. Uitdaging laat je geest ontwikkelen. Voor spirituele groei, zetten we verhalen in. Ze laten je nadenken, geven een zetje, brengen je in beweging.
Het levensverhaal van Mozes is dynamisch. Alleen al de betekenis van zijn naam ‘ik heb hem uit het water getrokken’ laat iets vloeien. Het vertelt over bewegingen, ommekeer en een exodus. Het exodusverhaal is essentieel voor de Joodse traditie. Een uittocht uit het land van de doden, terug het leven in. Een heel volk staat op en komt in beweging. Wat laat je zelf opstaan? Moet je geraakt zijn door iets of iemand voordat je opstaat? Veel mensen laten zich daarbij door het paasverhaal inspireren. Of je dit verhaal letterlijk gelooft of symbolisch opvat, het geeft kracht om je uit te strekken naar het licht.
Aan de hand van het geboorteverhaal van Mozes ervaren de leerlingen dat ze in beweging kunnen komen als ze een probleem hebben. Ze kunnen keuzes maken en zoeken naar oplossingen, net als in het verhaal van Mozes.
De leerlingen maken kennis met het verhaal van de uittocht uit Egypte. Ze beleven het verhaal door te spelen en te bewegen. Ze ontdekken wat het betekent om hulp te ontvangen en te geven.
Zingend liep ze voor het volk uit de woestijn in, het beloofde land tegemoet. Een les bij het verhaal van de uittocht, vanuit de ogen en het hart van Mirjam, de zus van Mozes. Dans en zing je mee, de vrijheid tegemoet?
Wat is het toch een wonderbaarlijk verhaal. Jezus is opgestaan. In het licht van het opstandingsverhaal denken de leerlingen na over hun eigen leven en hun eigen keuzes. Waar sta jij voor op?
Stel je een land, een koninkrijk, voor waar geen spiegels zijn. Je kunt jezelf niet zien, maar je ziet wel de ander. Hoe is het om daar te zijn? In deze les onderzoeken de leerlingen het begrip ‘de ander’. En aan de hand van de verhalen van Jezus maken ze kennis met de Bijbelse visie op het begrip ‘de Ander’.
Nehemia hoort over de slechte woonomstandigheden in Jeruzalem. Hij staat op en maakt een plan. Hij gelooft dat God hem helpt. De leerlingen kijken vanuit ‘drie vensters’ naar dit verhaal: het verleden, het heden en de toekomst. Deze les maakt gebruik van de ToBiAs-didactiek.
Elk jaar is het op 23 april groot feest in Turkije. Het is dan Çocuk Bayrami: Kinderdag! Een dag vol plezier. Wat zouden de leerlingen doen als er een Kinderdag in Nederland was?
Geloven is een dynamisch gebeuren. Letterlijk en figuurlijk. De verhalen zetten je in beweging. Laten je opstaan om er mee aan het werk te gaan. In dit thema gaat het over Mozes, die opstaat om het volk mee te nemen naar de vrijheid. Maar ook over Pasen. Een verhaal dat je zeker laat opstaan.