2020-3 Tijd

Josephina vergeet de tijd

Een prentenboek waarin een oma steeds ouder wordt en steeds meer vergeet; uiteindelijk vergeet ze zelfs de tijd en zichzelf. Wat betekent dat, de tijd kwijt zijn? Wat gebeurt er als je van alles vergeet?

Log in om dit item te downloaden. (OB)

De tijd en jezelf vergeten

De leerlingen denken na over de tijd: vroeger, vandaag, morgen en later. Maar ook over het vergeten dat kan komen met de tijd, zoals de oma in het verhaal die det tijd en zichzelf vergeet. Wat betekent dat, de tijd kwijt zijn?

Log in om dit item te downloaden. (MB)

De tijd kwijt... over dementie

Een les over het vergeten, dat kan komen met de tijd. Over een ‘mist in je hoofd’ die kan komen door een ziekte die dementie heet. Wie ben je nog als je jezelf niet meer kent en je omgeving vergeet? En wat betekent dat, de tijd kwijt zijn?

Log in om dit item te downloaden. (BB)

Begin van jouw tijd

Van de tijd rondom je geboorte herinner je je niets. Anderen wel. Hoe was dat voor hen? Kun je iets ophalen van de gevoelens rondom jouw geboorte? En wat vind je daarvan?

Log in om dit item te downloaden. (OB)

Uit de tijd

Uit de tijd gaan: wat is dat eigenlijk. En als we dan uit de tijd gaan, is er dan een andere tijd? Een les over de dood en over vergankelijkheid.

Log in om dit item te downloaden. (MB)

Het duurde een tijdje

Wachten is moeilijk. In het verhaal over Hanna is dat duidelijk: ze moet wachten maar weet niet of datgene waar ze op wacht ook komt.

Log in om dit item te downloaden. (OB)

Alles heeft zijn tijd

Is er voor alles in het leven een bepaalde tijd? Wat weten we eigenlijk over de tijd? En hoe zit het met de eeuwigheid? Samen met een oude wijze man, een uitvinder en een kunstenaar gaan we op zoek naar antwoorden. 

Log in om dit item te downloaden. (BB)

Een moment in de tijd

We nemen een moment de tijd om stil te staan bij momenten in de tijd. Als jouw leven een klok is, hoe laat is het dan nu? Een les over overgangsrituelen en over Bar/Bat Mitswa.

Log in om dit item te downloaden. (BB)

De tijd draait door en door

Cyclisch denken, geloven en leven gesymboliseerd in de vorm van een almaar ronddraaiend wiel. Alles houdt verband met elkaar en de tijd draait almaar door.

Log in om dit item te downloaden. (MB)

Hebt u nieuws, tips, een interessant artikel of lesmateriaal dat u wilt delen met uw collega's? Mail naar mail@zinvolleronderwijs.nl